Mercuri retoriktränar överlevare av barncancer att bli språkrör för Barncancerfonden

Barncancerfonden hade dubblerat sin insamling på fyra år och vunnit pris som årets insamlingsorganisation. Å ena sidan hur roligt som helst tyckte insamlingschefen Åsa Blomberg på Barncancerfonden.  Å andra sidan ökade förfrågningarna att komma till företag och ta emot checkar eller tala inför engagerade medarbetare. Ett problem, om än ett angenämt sådant. Lösningen blev gruppen Barncancerrepresentanterna där man ger överlevare av barncancer en utbildning i retorik och samtidigt en chans att berätta sin historia. Med hjälp av träning från Mercuri International har nu Barncancerfonden 20 nya språkrör.  

Hej Åsa! Hur kan en utbildning i retorik hjälpa Barncancerfonden?

Vi får ofta förfrågningar om att komma ut och hålla föredrag eller ta emot en check från företag eller föreningar som har samlat in pengar till oss. Det vill vi såklart också gärna göra, men vi är en liten organisation och vill lägga så mycket tid som möjligt på att samla in ännu mer pengar. Efter interna samtal föddes idén att knyta band med unga vuxna som har varit drabbade av barncancer som unga och låta dem komma ut och möta företagen. Vi som själva inte har haft barncancer kan ju aldrig förmedla den historia som någon som själv levt eller lever med sjukdomen kan. Och självklart blir det också en avlastning för oss. 

Hur har arbetet med Mercuri sett ut?

Barncancerfonden och Mercuri satte sig ner tillsammans och diskuterade. Vad behöver en sådan här dag egentligen innehålla? Självklart presentationsteknik; – Hur gör man när man pratar inför folk? Och hur gör jag om jag drabbas av total ångest innan jag kliver upp på scen? Vi såg tidigt att den här utbildningen är viktig på många olika sätt. Vi ger dem en möjlighet, men ställer samtidigt ett krav, och vi måste vi ge dem absolut bästa möjliga stöd. En del av dem har stängt så mycket inne, och när de skulle börja prata om sina erfarenheter inför andra så vällde det fram en massa känslor. 

Vad tyckte deltagarna om utbildningen?

Alla har uttryckt att det har varit en fantastisk resa och att de har utvecklats otroligt mycket. Det har gett dem en styrka och kunskap som de känner att de inte hade förut. Och, det ser bra ut i ett CV.

Läs hela intervjun med Barncancerfonden

Mercuri International erbjuder företagsanpassade lösningar för organisationer som behöver hjälp med såväl retorikträning som presentationsteknik.

Ta kontakt med oss så hjälper vi dig att hitta rätt.

Läs hela intervjun med Åsa Blomberg och Barncancerfonden

Mercuri retoriktränar överlevare av barncancer att bli språkrör för Barncancerfonden