Dags för HolidAI? Varför vi behöver en paus och hur AI kan hjälpa oss…

Det är den tiden på året igen när vi åker iväg på en välförtjänt semester och lämnar det dagliga arbetet bakom oss till förmån för avkoppling och äventyr. Men behöver vi egentligen semester? Spoilervarning: Ja, det gör vi verkligen. Men varför behöver vi det? Vad är det egentligen som händer i våra hjärnor och kroppar när vi kopplar av i solskenet en stund? Och innan vi stänger av våra bärbara datorer i ett par veckor, finns det sätt som AI-driven teknik kan hjälpa oss att faktiskt stänga av?

Låt oss sätta igång…

Din hjärna är en muskel. Kom ihåg att stretcha…

Redan 1910 konstaterade William Taft (USA:s 27:e president) att ”2 eller 3 månaders semester är nödvändigt för att arbetet ska kunna fortsätta nästa år med den energi och effektivitet som det borde ha”.

Även om de flesta av oss kanske inte har lyxen att ta ledigt upp till en fjärdedel av året, kan även ett par veckor ha en dramatisk effekt på välbefinnandet – och i slutändan produktiviteten efter semestern.

Här är 3 sätt som visar att semester handlar om mer än att bara ”inte arbeta”:

  1. Kognitiv flexibilitet 
    Ny forskning, bland annat en omfattande holländsk studie [1], har visat att semester – ett avbrott från dagliga rutiner och upprepningar – är ett utmärkt sätt att avsevärt öka vår kognitiva flexibilitet. Det innebär att vår förmåga att anpassa oss till nya situationer och tänka på flera begrepp samtidigt förbättras. I grund och botten kan ledighet göra oss bättre på att jonglera med uppgifter och komma på kreativa lösningar när vi så småningom återvänder till jobbet.
  1. Minska stress
    Semester är ett bevisat motgift mot stress. Mätvärden från flera studier dokumenterar mätbara minskningar av trötthet, ångest, irritabilitet och ilska under – och efter – en semester. Till exempel rapporterar individer en signifikant minskning av dessa negativa känslor, vilket gör att de känner sig mer avslappnade och tillfreds. Denna minskning av stress leder till mer än bara lycka – det kan vara livräddande. En 9-årig studie [2] av 12 000 medelålders män visade att de som hade hoppat över längre semestrar under 5 år löpte 30 % högre risk att drabbas av hjärtinfarkt…
  1. Ökad hjärnfunktion
    Resor till nya miljöer förbättrar hjärnregioner som är förknippade med inlärning, minne, kreativitet och kritiskt tänkande. Detta främjar inte bara tillväxten av hjärnceller utan hjälper också till att motverka neurodegeneration som är kopplad till depression, demens, Alzheimers och Parkinsons sjukdom. Att utsätta din hjärna för nya stimuli kan helt enkelt ha stora långsiktiga fördelar. Dessutom gör det dig mycket mer underhållande på middagsbjudningar.

Hur man semestrar ”på rätt sätt” – med hjälp av AI…

Allt handlar om balans…

För att få ut så mycket som möjligt av din semester bör du hitta en balans mellan aktivitet och vila. Att ägna sig åt fysiska aktiviteter kan öka hjärnans funktion, medan riklig vila hjälper till att minska stress. Det är här AI kan vara en gamechanger. Verktyg som Ask Layla kan hjälpa dig att planera din resväg genom att föreslå en blandning av aktiviteter och avkoppling baserat på dina preferenser och resmål.

Hello Sunshine!

Solsken handlar inte bara om att bli brun. D-vitamin, som bildas genom exponering av solljus, är viktigt för muskelfunktionen, immunförsvaret, benmetabolismen och den mentala hälsan. Att tillbringa tid utomhus i solen kan förbättra ditt humör och ditt fysiska välbefinnande. AI-verktyg som Wanderbot kan hjälpa dig att hitta de bästa soliga platserna och utomhusaktiviteterna under din resa, så att du får så mycket exponering av solsken som möjligt.

Unna dig sovmorgon…

En av de största skillnaderna mellan arbetsvecka och semester är mängden sömn vi får. I genomsnitt får vi inte tillräckligt med sömn under våra arbetsdagar, vilket leder till att vi bygger upp en sömnskuld (ungefär en tredjedel av oss får mindre än den rekommenderade miniminivån på 7 timmar per natt[3]). Under semestern tenderar människor att sova mer och komma ikapp denna skuld, vilket är avgörande för att återställa fysiologiska funktioner, förbättra humöret och öka den allmänna hälsan. AI-drivna appar som Emma kan hjälpa till att övervaka och förbättra sömncyklerna, medan reseassistenter som Expedias chatbot kan hjälpa till att hantera ditt reseschema mer effektivt och se till att du har gott om tid att vila.

AI travel planning tools

Sammanfattningsvis…

Att ta semester handlar inte bara om att ha roligt – det är en vetenskapligt bevisad nödvändighet för vår mentala och fysiska hälsa. Dina kollegor och chefer borde faktiskt tacka dig för att du åker på semester eftersom du kommer tillbaka smartare, gladare och mer produktiv. Det är helt enkelt vetenskapligt bevisat. Så nästa gång du planerar att ta en paus, kom ihåg att det inte bara är en lyx – det är viktigt för ditt välbefinnande. Och med hjälp av ett par AI-verktyg kan du planera den perfekta semestern och balansera aktivitet, vila och allt däremellan för att maximera fördelarna.

Så när du kommer tillbaka till jobbet kan du komma igång direkt…

Vill du upptäcka andra sätt som AI kan hjälpa upptagna säljproffs? Vi har sammanställt en ovärderlig samling bloggar, tips och utbildningsverktyg – allt om AI, på ett och samma ställe.

Referenser

1 https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0261517714000685

2 https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/JAHA.112.003640

3 https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/65/wr/mm6506a1.htm