Vad ingår i ledarskapsutbildning?

Utbildning för ledare

Funderar du på att gå en ledarskapsutbildning? Då har du kommit rätt! I denna artikel reder vi ut varför det kan vara bra att gå en ledarskapsutbildning när du ska leda andra, vilken ledarskapsutbildning som kan passa dig och vad du egentligen får lära dig på en utbildning i ledarskap hos Mercuri.

När ska du gå en utbildning för ledare?

För att bli en stark ledare behöver du få tillgång till praktiskt användbara verktyg som fungerar i det vardagliga ledarskapet. Du behöver också lära dig hur du ska använda dessa redskap.

Det finns många bra anledningar till att gå en utbildning anpassad för ledare. Har du aldrig gått någon ledarskapsutbildning tidigare eller nyss tillträtt i din nya roll som chef, är det en utmärkt idé att gå en grundläggande utbildning för ledare som till exempel vår utbildning Ny som chef. Ledarskapet innehåller många olika områden och man är sällan kunnig inom alla, speciellt när man är ny i rollen.

Kanske är du ny som chef och ska hålla i ditt allra första utvecklingssamtal? Vad ska du tänka på och vad gör du om det visar sig att dina medarbetare inte trivs på jobbet? Eller gud förbjude har problem med din ledarstil? Som ny ledare behöver du bland annat lära dig att leda, kommunicera, motivera och påverka de människor du ska leda.

Kanske är du istället relativt varm i kläderna i din ledarroll, men känner dig otillräcklig och oroar dig för att du inte har tillräckligt mycket tid att lägga på dina medarbetare eftersom du hela tiden verkar bli fast i möten? Kanske upplever du till och med att du inte ens har tid att gå en utbildning?

Vet du vad? Då är det just en ledarskapsutbildning du behöver! En utbildning ger dig avsatt tid för att reflektera över vad som fungerar bra och mindre bra och vad du behöver lägga tid på att förändra.

För dig som har jobbat som ledare ett tag kan vi erbjuda andra typer av ledarskapsutbildningar som gör att det blir lättare för dig att leda andra. Vi kan erbjuda dig en mängd verktyg som vi vet kommer hjälpa dig i ditt ledarskap inom exempelvis coaching, feedback, konflikthantering, motivation och flexibelt ledarskap.

Utbildning i ledarskap

Våra ledarskapsutbildningar riktar sig till alla chefer som vill nå sin fulla potential i sitt ledarskap. Nedan kan du läsa mer om de utbildningar i ledarskap som vi erbjuder i vårt öppna program.

Med våra företagsanpassade upplägg kan vi skräddarsy ett upplägg som passar just dig och din organisations behov.


Ny som chef

Detta är en chefsutbildning för dig som är ny som chef, tilltänkt eller blivande chef och längtar efter rätt förutsättningar för din nya roll – helt enkelt en verktygslåda för ditt ledarskap!

För att bli en bra ledare och chef krävs motivation, mod och lust, men också nya kompetenser och bra praktiska redskap. Denna utbildning kommer ge dig en flygande start när du är ny som chef och vill utvecklas i ditt ledarskap!

För vem?

Utbildningen vänder sig till dig som är ny som chef eller tilltänkt/blivande chef. Men det är också en utbildning som passar bra för dig som redan är chef och vill fördjupa och utveckla dig inom ledarskap för att bli en framgångsrik chef eller exempel vill utveckla din förmåga att leda på distans eller leda i förändring.

Detta får du med dig:

 • Bra kommunikation i vardagen i din roll som chef
 • Så kan chefer skapa bra förutsättningar med fokus på ett aktivt medarbetarskap
 • Leda utvecklingssamtal, svåra samtal och olika typer av samtal i ledarrollen
 • Utmaningar i rollen som chef
 • Skillnaden mellan att vara coach och att ge råd; att ge feedback som utvecklar
 • Så kan chefer hålla bra möten som engagerar
 • Skapa bra motivation på jobbet idag – vad handlar det om?
 • Det flexibla ledarskapet – välj din ledarstil som chef utifrån medarbetarens nivå
 • Att skapa min ledardeklaration
 • Träning med skådespelare i verklighetstrogna övningar

Coachande Ledarskap

Detta är en utbildning för dig som är ledare eller leder andra och vill lära dig coacha på riktigt. Ta nästa steg emot att bli en framgångsrik coach och lära känna dina medarbetare och deras verklighet genom ett coachande förhållningssätt i riktigt bra samtal.

Du ställer frågor, sätter dig in i dina medarbetares situation och låter dem hitta egna svar till sina problem och lösa dem på sitt sätt. Vi blandar virtuella och fysiska träffar med digitala moduler fulla av bra tips för att utveckla din kompetens inom coaching.

För vem?

Vill du se dina medarbetare växa och satsa mer på coachning? Denna utbildning passar bra för dig som är ledare eller chef, samt för dig som ska leda i förändring och har en roll där du behöver leda medarbetare som är exempelvis projektledare, arbetsledare, teamledare, konsult eller säljare. Detta är helt enkelt en utbildning för dig som vill utvecklas inom coachning, vill få hjälp att lägga upp samtalet och ta dig tid att lära dig coacha medarbetare på riktigt.

Du får även en hel del nya verktyg för att kunna börja använda coachande ledarskap på ett medvetet sätt.

Detta får du med dig:

 • Vässad kompetens om hur du som chef coachar medarbetaren i att nå ökad framgång
 • Medvetenhet om dina styrkor och utvecklingsområden som coach
 • Hur du som chef arbetar mer med aktiv kommunikation kopplat till coachning
 • Coachsamtalets olika byggstenar – GROW-modellen
 • Hur du anpassar din kommunikation utifrån medvetenheten hos medarbetaren du coachar
 • Hur förstår chefen signaler och budskap i samtalet med medarbetaren
 • Hur du undviker de vanligaste misstagen man gör när man coachar
 • Kunskap om tillfällen när du ska undvika att coacha
 • Nya sätt att formulera öppna frågor när du coachar

Utvecklande Ledarskap

Vill du bli en utvecklande ledare som ökar delaktighet och kreativitet, ger personlig omtanke och stöd, men även vågar konfrontera andra med syfte att utveckla medarbetarna i positiv riktning? Då är detta en utbildning för dig.

För vem?

Utbildningen riktar sig till ledare på alla nivåer som har personalansvar, såsom chef, ledare eller har en chefsbefattning. Du bör dock ha arbetat som chef i minst 6 månader innan du går kursen.

Under utbildningen kommer du att:

 • Öka din självinsikt
 • Jobba med och förändra dina dagliga ledarbeteenden
 • Skapa motivation och ge feedback till medarbetarna
 • Jobba med din egen arbetsgrupp
 • Skapa ökat engagemang hos dina medarbetare och högre effektivitet i din organisation
 • Bli medveten om hur just du fungerar både som person och som ledare
 • Träna på olika ledarstilar
 • Lära dig metoder som inspirerar till engagemang, motivation och ansvar
 • Göra en personlig utvecklingsplan
 • Dela erfarenheter och lärdomar med ledare

Behöver du hjälp att hitta rätt?

Hör av dig så berättar vi mer om våra olika ledarskapsutbildningar och hjälper dig att hitta rätt.


7 bra anledningar att gå en ledarskapsutbildning

Att utveckla sina färdigheter som ledare genom utbildning är för de flesta ett väl fungerande sätt att nå framgång i ledarskapet.

1. Du lär känna dig själv och får mer insikt i dina utvecklingsområden

Att förstå sig själv och hur du agerar eller reagerar i olika situationer är ofta en viktig del i ledarskapet. Med våra ledarskapsutbildningar får du verktyg och metoder för att lära känna dig själv i din ledarroll, men också för att kunna utvecklas både som ledare och privat.

När du får mer insikt i dina utvecklingsområden kan du också göra något åt de utmaningar du behöver hjälp med, som till exempel att prioritera, coacha eller ta tuffa samtal.

2. Du lär dig mer om hur du leder olika typer av personer

På din arbetsplats och i ditt team har du förmodligen medarbetare med helt olika behov och förutsättningar. På samma sätt som att de är olika varandra i sina beteenden, behöver de också ett anpassat ledarskap från dig som chef.

Med en ledarskapsutbildning lär du dig att förstå deras olika beteenden, sätt att kommunicera och kan leda dem på bästa sätt.

3. Du får verktyg som gör det lättare för dig att må bra i din roll som ledare

När många rycker i dig och behöver något av dig är det lätt att känna sig både otillräcklig och stressad. Kanske saknar du verktygen för hur du ska hantera detta?

När du går en ledarskapsutbildning får du inte bara möjlighet till nya kunskaper och färdigheter, utan också avsatt tid för reflektion och att fundera över vad som fungerar bra i din ledarroll och vad du vill göra annorlunda.

4. Du får verktyg som gör att du kan hjälpa andra att nå sina mål och i förlängningen också verksamhetens mål

Många som har blivit coachade av en riktigt duktig coach upplever det som både häftigt och befriande. Genom att utveckla ditt coachande förhållningssätt får du medarbetare som kört fast att hitta egna lösningar på sina problem genom att coacha dem, vilket både stärker deras självförtroende och relationen er emellan.

5. Du är ett föredöme för andra

När lärde du dig något nytt senast? Vi mår bra av att lära oss nya saker, så är det bara. När du visar dina medarbetare att du prioriterar utveckling och att lära nytt är du ett föredöme, vilket kommer ge ringar på vattnet. Du utvecklar samtidigt ditt growth-mindset och förmågan att lära nytt.

6. Du blir säkrare i din roll som ledare

Det finns en del utmaningar i en ledarroll. Att hantera svåra samtal är en av dem. Förändringsledning är en annan. Det är kanske inte alltid dina idéer möts med heja-rop i din roll som ledare? Ibland kanske du även behöver presentera ledningens idéer (som du i värsta fall inte ens håller med om). Efter en ledarutbildning har du med dig verktyg som gör dessa utmaningar lättare att hantera.

7. Du får ett nytt professionellt nätverk

När du deltar i vårt öppna kursprogram träffar du ledare från andra företag med liknande utmaningar som dina. Känslan av igenkänning kan kännas befriande och du kan få värdefulla tips på lösningar från en annan organisation.

Vill du hellre gå en digital ledarskapsutbildning?

För dig som inte har möjlighet att gå en ledarskapsutbildning face to face, så erbjuder vi också helt digitala ledarskapsutbildningar. Läs gärna mer om vår digitala utbildning Framgångsrikt Ledarskap här.

Den digitala utbildningen Framgångsrikt ledarskap är en ledarskapsutbildning för dig som ledare och chef och som vill lära dig mer om hur du på ett framgångsrikt sätt kan leda ditt team även om ni alla jobbar på distans.

Utveckla din förmåga att, i din roll som ledare, kommunicera med olika typer av individer och lär dig mer om hur du som chef kan leda och hålla dina medarbetare fokuserade, motiverade och glada på jobbet.

Kontakta oss för mer information

Vill du veta mer om våra ledarskapsutbildningar eller vilken ledarskapsutbildning som kan passa dig? Tveka inte att kontakta oss så berättar vi mer!


Vanliga frågor och svar om ”Vad ingår i ledarskapsutbildning?”

Vad lär man sig av ledarskap?

I din roll som ledare behöver du få dina medarbetare att må bra, utvecklas samt nå individuella och gemensamma mål. När du utbildar dig själv inom ledarskap får du lära dig mer om allt detta, samt får de verktyg som du behöver för att kunna hjälpa dig och dina medarbetare att nå era organisatoriska mål.

Vilken är den bästa ledarskapsutbildningen?

Vilken utbildning som passar bäst för dig handlar om vilken utmaning du upplever inom ditt ledarskap och där du vill ha mer stöttning.

För dig som är helt ny som chef kan vår grundläggande ledarskapsutbildning Ny som chef passa bra. Här får du en heltäckande bas och verktyg som passar bra för de flesta nya ledare.

Har du jobbat som ledare lite längre kan vi rekommendera vår utbildning Coachande Ledarskap där du lär dig ställa coachande frågor och hjälper dina medarbetare att själv hitta lösningar på sina problem.

Vi erbjuder också utbildningen Utvecklande Ledarskap som handlar om att öka dina medarbetares delaktighet och kreativitet, ge personlig omtanke och stöd, men även våga konfrontera andra med syfte att utveckla medarbetarna i positiv riktning.

Tveka inte att kontakta oss om du behöver hjälp med att hitta rätt utbildning för dig!

Varför studera ledarskap?

Fördelen med att studera ledarskap är att du blir mer medveten om dina egna utvecklingsområden som ledare, men du får också fler verktyg inom till exempel feedback, coaching, kommunikation och aktivt medarbetarskap.

Du får också kunskap om hur du engagerar och motiverar dina medarbetare och hur du anpassar ledarstil efter medarbetare – något vi på Mercuri International kallar för Flexibelt Ledarskap.

När du går en ledarskapsutbildning får du även möjlighet att träffa andra ledare och dskutera dina utmaningar tillsammans med dem.

För att gå från kunskap till färdighet får du i Mercuri ledarskapsutbildningar ofta möjliget att träna med skådespelare! Det gör dig mer redo för de utmaningar du kan möta när du kommer tillbaka till din arbetsverklighet.

Vad ska jag studera för att bli chef?

Det beror på vilket område du arbetar som chef inom. I vissa branscher krävs en formell utbildning med specialistkunskap inom det område du verkar i för att du ska kunna bygga förtroende hos dina medarbetare och kunder, men även för att själv ha förståelse för deras situation.

En speciell chefsutbildning krävs kanske inte alltid, men givetvis ger det dig fördelaktiga verktyg om du vill ta nästa steg i din karriär. I Mercuris erbjudande hittar du utbildningar både för nya chefer och för erfarna ledare. Ledarskap handlar om förmågan att få med sig människor i en bestämd riktning och är inte låst till en specifik yrkesroll, men som med det mesta blir det roligare och enklare ju mer man kan om något. Du kommer alltså bli mer framgångsrik i ditt ledarskap, ju mer du lär dig om hur du ska gå tillväga.

Vad är skillnaden mellan en chef och en ledare?

Enkelt beskrivet kan man säga att chef är en titel. De kan på grund av sin position leda arbetet och bestämma över andra. En ledareär istället någon som skapar inflytande över andra människor. Bara genom deras sätt att vara får de människor i sin närhet att acceptera dem och se dem som ledare.