I osynk med kunden? – Lär dig synkronisera ert inre tempo

Har du någonsin haft ett kundmöte där du känt att du och kunden inte riktigt är i synk? Jag tänker till exempel på taltempo, talvolym eller kroppsspråk. För att ta ett konkret exempel, så hade jag nyligen ett möte med en kund, där jag redan på vägen dit kände mig stressad. Jag hamnade i Stockholmstrafikens ”fantastiska” köer och effekten blev att ju långsammare trafiken gick desto mer gick jag själv upp i varv. När jag väl kom fram till platsen för kundmötet blev det ytterligare en utmaning att hitta en parkeringsplats vilket spädde på min stress och jag kände mig otroligt uppvarvad. Väl framme vid kontoret så ringde jag på dörren och där öppnade en lågmäld man. Vår konversation lät ungefär så här:  

Kund: Hej och välkommen hit (lång paus) Hur gick dit att hitta hit?

Jag (något forcerat och stressat): Det gick bra tack.

Kund: Hur gick det att hitta parkeringsplats?

Jag (fortsatt hetsigt): Det gick bra tack.

Kund (lugnt): Vill du ha kaffe?

Jag: Ja, tack

Kund (med all tid i världen): Vill du ha mjölk i kaffet?

Jag (korthugget): Ja, tack

Kund: Vill du ha extra starkt kaffe?

Jag (i tanken): ja, ja absolut ge mig en kaffe så kan vi sätta igång!!  

Ibland är det som att vi människor har olika klockor och tempon i våra kroppar. Mötet gick ändå ganska bra, men det jag har märkt är att dessa typer av osynkade möten sällan leder till affärer, sällan leder till samförstånd och sällan är roliga och relationsbyggande. Tänk om vi alla hade samma uppfattning av tid i våra kroppar. I sådana fall skulle vi aldrig uppleva osynkade kundmöten. Så är ju nu inte riktigt verkligheten och därför har jag nu som ambition att i mina kundmöten alltid synkronisera mitt och min kunds talvolym, kroppsspråk och taltempo så fort som möjligt i mötet. Hur gör jag då det?

  1. Innan jag går in i mötet tar jag 3 djupa andetag och ”landar in i mig själv”
  2. När jag träffar kunden iakttar jag kundens kroppsspråk och börjar så smått spegla/härma kundens kroppsspråk
  3. Parallellt lyssnar jag på kundens talvolym och speglar även kundens talvolym
  4. Jag gör samma sak även med kundens taltempo 

Jag brukar likna min speglingsprocedur med att ställa in en radiokanal på en gammal radio. Nu kanske du tänker, det här känns ju jättekonstigt och nästan manipulativt, kunden kommer märka detta och avslöja mig! Självklart är det viktigt att din intention är att skapa ett bra samtalsklimat och inte att manipulera, men min erfarenhet är att kunden inte märker att du speglar. Ni som provat detta vet troligen att det fungerar, ni som inte gjort det – testa och se vad som händer! Lycka till med att synkronisera ditt och din kunds inre tempo.  

<img src="https://mercuri.se/wp-content/uploads/sites/7/2018/10/synkasamtalstempo-1.jpg" alt="I osynk med kunden?
– Lär dig synkronisera ert inre tempo”/>

Behöver du mer motivation, kunskaper, vanor och verktyg för att bli framgångsrik inom försäljning?